(untitled) (Multidisciplinary Journal of Science and Technology, 2025)
Kartoshka (Solanum tuberosum L.) dunyo aholisining oziq-ovqat xavfsizligida asosiy ekinlardan biri bo‘lib, yuqori hosildor, kasalliklarga chidamli va ekologik sharoitga mos navlar yaratish seleksiyaning eng muhim vazifasidir. Maqolada kartoshka seleksiyasida boshlang‘ich ashyoning o‘rni, manbalari va ularni yaratish usullari tahlil qilindi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, boshlang‘ich ashyo sifatida genetik xilma-xillik, mahalliy navlar, yovvoyi turlar, duragaylar va biotexnologik materiallardan foydalanish seleksiya samaradorligini oshirishga imkon berishi aniqlangan. Bu jarayon O‘zbekiston sharoitiga mos navlarni yaratishda hal qiluvchi o‘rin tutadi.