(untitled) (Multidisciplinary Journal of Science and Technology, 2025)
Ushbu maqola Imom Abu Isa Muhammad ibn Isa Termiziyning “Sunan” asaridagi Abasa surasi va Qiyomat voqealariga oid hadislarini tahlil qiladi. Maqolada hadislarning arabcha matni, tarjimasi, sharh va izohlar orqali ularning ma’naviy, axloqiy, ilmiy va tarbiyaviy ahamiyati yoritilgan. Tadqiqot insonlarning ijtimoiy tengligi, shaxsiy mas’uliyati, oxirat hayotiga tayyorgarligi hamda adolat va hurmat tamoyillarining hayotiy ifodasi kabi jihatlarni ochib beradi. Maqolada, shuningdek, Imom Termiziyning hadislarni to‘plash, isnod va matn tahlili metodikasi, Qur’on va Sunnat o‘rtasidagi uzviy bog‘liqlik, musulmonlarning ruhiy va ma’naviy rivojlanishidagi roli batafsil ko‘rsatilgan. Tadqiqot ilmiy va ta’limiy ahamiyatga ega bo‘lib, Abasa surasi voqealari va Qiyomat haqidagi hadislar asosida musulmonlarni iymon, sabr, adolat va hurmat ruhiyatiga undaydi.