(untitled) (Multidisciplinary Journal of Science and Technology, 2025)
Sorghum vulgare (pers) navlari yarim cho‘l va cho‘l zonalarida, xususan Xorazm kabi yuqori temperatura, kam yog‘ingarchilik va sho‘rlangan tuproq sharoitlari bo‘yicha, hosildorlik va stressga chidamlilik nuqtai nazaridan muhim o‘simlik hisoblanadi. Bunday sharoitlarda o‘sish, fotosintez, suv rejimi va oksidativ zararlarni nazorat qiluvchi molekulyar-mexanizmlar prolin to‘planishi, antioksidant fermentlar faolligi, lipid peroksidatsiyasi kabi biokimyoviy indikatorlar — o‘suvchanlik va hosildir‑farqlarni belgilashda kalit rol o‘ynaydi