BOLALAR ADENOIDINING TUZILMA O‘ZGARISHLARI VA IMMUNOLOGIK REAKSIYALARI (Multidisciplinary Journal of Science and Technology, 2026)
Ushbu maqolada bolalardagi adenoid to‘qimasida uchraydigan morfologik o‘zgarishlar va ularning immun tizim bilan bog‘liq reaksiyalari tahlil etiladi. Adenoidlar bolalik davrida yuqori nafas yo‘llarini himoyalovchi muhim limfoid organ bo‘lib, surunkali yallig‘lanish, allergik ta’sirlar va infeksiyalar fonida sezilarli tuzilmaviy o‘zgarishlarga uchraydi. Bu jarayon immun hujayralar faolligining kuchayishi, epiteliy qavatining qalinlashuvi, follikulalarning kengayishi hamda fibroz elementlar paydo bo‘lishi bilan tavsiflanadi.